Programok Szentendrén

Ötletek a szabadidő eltöltésére

Konok Tamás egyéni kiállítása Szentendrén

2016. július 01. 14:31 - Programok Szentendrén

Konok Tamás festőművész egyéni kiállítása nyílt meg Natura Naturata címmel június 30-án a szentendrei MANK Galériában. „Egy szinte üres szoba és ott van egy Konok-kép. Akkor ott van legalább a teremtés fele” – nyitotta meg szavaival a kiállítást Alföldi Róbert színész, rendező.

konok3.jpg

„A Nemzet Művésze az elmúlt évekbeli alkotásaiból bocsátott a rendelkezésünkre párat, ami csupán egy kincsszelete a kiváló életműnek. A koncepciónkat, hogy minden évben egy jeles, kiváló képzőművész egy-egy életszakaszát bemutassuk, Konok Tamással kezdjük” – mondta el Dr. Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója a kiállítás megnyitóján.

„Konok Tamás képeire ránézve én nem képet látok, pontosabban nem egy képet látok, nem egy kétdimenziós képet, hanem a kép mögötti háromdimenziós, vagy ki tudja hány dimenziós valóságot. Fájdalmakat, szenvedélyeket” – mondta el Alföldi Róbert színész, rendező. Számára Konok Tamás képei olyanok, mintha egy, a tudásban, akár nem csak az emberi tudásban, nagyon messzire jutott ZEN-mester, kőből kifaragott, minden sallangtól mentes, a végső, igazi tudást szavakba rejtő imái, üzenetei lennének. „Nem akarja megértetni az élet lényegét, csak megmutatja az élet lényegét. Ami szép és fontos, és ami minden fájdalma és nehézsége ellenére is végtelen és soha nem múló csoda, de ezt úgy teszi, hogy nem furakszik közém és a kép közé, csak finoman megmutat valamit. Engedi látni, ha akarod látni. Ezért transzformálódik a valóság a konstruktivizmusba. Ezerszer átgondolt, sűrű, megélt jeleket mutat. A lényeget. Konok Tamás addig nem beszél, amíg nincsenek meg azok a rövid, tömör, szinte soha véget nem érő jelentéssel bíró mondatok, hogy azt mondja el, amit valóban el szeretne mondani. Felmutatni, amit ő lát, megélt, amit szépnek és rútnak, ugyanakkor teljesnek is tart. Minden Konok-kép, miközben pontos, konkrét érzetet kelt bennem, a teljes egészet mutatja. Minden Konok-kép önmagában az egész. Egy szinte üres szoba és ott van egy Konok-kép. Akkor ott van legalább a teremtés fele” – fogalmazott Alföldi Róbert.

Konok Tamás (1930–) a kortárs magyar képzőművészet egyik legjelentősebb alkotóművésze, a Nemzet Művésze, a francia Nemzeti Érdemrend lovagja, Kossuth-díjjal kitüntetett festő- és szobrászművész, címzetes egyetemi tanár. A Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél festőművész volt a mestere. A főiskola elvégzése után, 1959-ben Párizsban telepedett le, ami lehetővé tette a számára, hogy közvetlenül bekapcsolódjon a nyugat-európai művészeti élet vérkeringésébe. A művészetét mai napig is meghatározó geometrikus absztrakt ábrázolásmód az 1960-as évek végén bontakozott ki, amelynek líraibb, oldottabb kifejezésmódját hozta létre. Festményeinek alkotóelemei a vonal, a vonallal körülzárt forma, a tér és a színek; kompozícióin belül ezek harmonikus elrendezésére törekszik. Konok Tamás sokoldalú képzőművészeti tevékenységét szemlélteti, hogy az 1960-as évektől monotípiákat és építészeti elemekhez kapcsolódó reliefeket is készít. Művészete az utóbbi két évtizedben tovább haladt a lényegre koncentráló, reduktív festészet irányába. A folyamatos nemzetközi jelenlét mellett 1980-tól rendszeresen kiállít Magyarországon is, amely során a magyar képzőművészeti élet meghatározó jelentőségű alakjává vált.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Galériájában rendezett kiállítás az elmúlt évtizedben keletkezett festmények válogatására épül. Fő különlegessége az a sorozat, amely a művész eddigi munkásságának nagyméretű képekben való összegzésének tekinthető. A tárlat címe – Natura Naturata – utalás arra a szimbolikus világra, amelynek sajátos művészi eszközökkel való megformálása Konok Tamás munkásságát az utóbbi évtizedekben jellemzi.

A 2016. július 1-től július 24-ig látogatható kiállítást Alföldi Róbert rendező és színművész nyitja meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://programokszentendren.blog.hu/api/trackback/id/tr278859050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.