Programok Szentendrén

Ötletek a szabadidő eltöltésére

Art Capital – „Az eltűnt idő nyomában…” Kortárs irodalmi estek – zenével

2016. szeptember 01. 18:32 - Programok Szentendrén

„Az eltűnt idő nyomában…” Kortárs irodalmi estek – zenével Programgazda: Keresztury Tibor, Parti Nagy Lajos,Kossuth-díjas költő, íróvendég: Dés László,Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző

parti.jpg

Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)
szeptember 2. 18.00

A legjelentősebb kortárs nyelvművészünk, alighanem… Parti Nagy Lajos nyelvi-stiláris bravúrjai, ferdítései, kifordításai, szóleleményei mára olyannyira beépültek az irodalmi köznyelvbe, hogy aligha lehetne a költőtől bármilyen, a mai irodalommal foglalkozó kézikönyvben eltekinteni. Briliáns humora erős szociális érzékenységgel, magabiztos mesterségbeli tudással párosul, fő műne¬mé¬ben, lírájában éppúgy, mint prózában, drámában, színpadi adaptációkban. A rontott, az elcsépelt, közhelyes és populáris nyelvi elemekből Parti Nagy életműve új minőséget hoz létre; olyan eredeti konstellációt teremt, amit azonnal felismer az olvasó. Kivételes népszerűségének egyik titka éppen ez lehet: a humor, az irónia, a paródia hatáselemeiből kialakított originális szövegalkotás, mely éppígy jellemzi színházi munkásságát is. A költő ugyanis bravúros drámafordításai okán – talán helyesebb átiratoknak nevezni őket, hisz a klasszikus darabokat élő, élvezhető, mai nyelvbe „teszi át” – az egyik legfoglalkoztatottabb színpadi szerző, akinek nevéhez számos, viharos sikerű előadás köthető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://programokszentendren.blog.hu/api/trackback/id/tr7211669734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása