Programok Szentendrén

Ötletek a szabadidő eltöltésére

Kontextusok címmel kiállítás nyílik az Erdész Galériában, Szentendrén

2016. július 25. 13:31 - Programok Szentendrén

Megnyitójának időpontja: 2016. augusztus 4., este 8 óra.

A kiállítás nagy mesterek kis-grafikáit mutatja be 1640-től napjainkig. Adrian von Ostade, Goya, Munch, Dali, Klee, Kandinsky, Miró, Calder, Hartung, Delaunay, Henry Moore, Vasarely, Barcsay, Korniss, Bálint, Vajda Lajos és Júlia és sok más jeles alkotó művei láthatók az elmúlt századokból.

kontexusok_meghivo_2.jpg

A grafika egy izgalmas és csodálatos műfaj, amely a művészek keze nyomát viseli. Egy-egy mű gyakran a legközvetlenebb, első művészi gondolat megjelenése. A századforduló körül, amikor Párizs volt a művészeti világ legfontosabb városa, több igényes művészeti folyóiratot adtak ki kis példányszámban. Fogékony közönség vásárolta, gyűjtötte a példányokat, különös örömmel a speciális mellékleteket, amik egy-egy művész aktuális művét tartalmazták. Az idő és a háborúk megtizedelték a The Studio, VERVE, a XX-ik század című kiadványok példányait. Ma már a 200-300 példányban kiadott műmellékletekből csak tízes nagyságrend létezik, melyeket az egész világon gyűjtik őket. Ezek közül is bemutatunk sok példányt. Számos mű illusztrációnak készült, ilyen a híres “Les Vierges”, azaz “Szüzek” litográfia sorozata, amit Rippl Rónai készített Párizsban, 1895-ben. A művek jellemzően írólap méretűek, és sokszorosított grafikák, azaz műfajilag: fametszet, litográfia, linómetszet, rézkarc, szitanyomat, mezzo tinta de szép számmal szerepelnek mappák és egyedi rajzok is. A kiállítás ideje alatt minden szombat délután 3 órától az érdeklődőknek előadást tartunk a grafikai műfajokról, illetve minden alkalommal kisorsolunk egy - egy grafikát a jelenlévők között. A bemutatott alkotásokhoz minden esetben részletes információ áll rendelkezésre. A kiállítás ingyenes, a művek megvásárolhatóak. A kiállítás megtekinthető: 2016. augusztus 4-től, 2016. szeptember 5-ig, hétfő kivételével minden nap, 10 és 18 óra között. Cím: Erdész Galéria & Design 2000 Szentendre, Bercsényi u. 4. A Szentendre Éjjel Nappal Nyitva esemény alkalmával este 11-ig vagyunk nyitva.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://programokszentendren.blog.hu/api/trackback/id/tr558913140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása